Времето сякаш е полудяло: след нетърпимата жега, сега вълна от наводнения заля

...
Времето сякаш е полудяло: след нетърпимата жега, сега вълна от наводнения заля
Коментари Харесай

Основният виновник за наводненията: Феноменът разрушител Омега

Времето като че ли е полудяло: след нетърпимата горещина, сега вълна от наводнения заля Испания, Италия, а след това и Гърция, България и Турция. Отговорник за тези аномалии е климатичният феномен " Омега ". 

Периодите на високо атмосферно налягане, известни като " Омега ", се появяват освен в Европа, само че и в Северна и Южна Америка, както и в Азия и Африка. Те са изключително значими в интервала сред лятото и зимата, защото обезпечават температурния баланс сред тропическите и полярните райони. Понякога обаче пораждат и през лятото и зимата. 

" Омега " - постоянен и унищожителен

Феноменът " Омега "  е извънредно постоянен и унищожителен, изясняват метеоролози. В Централна Европа се настанява голяма зона на високо атмосферно налягане, която е поддържана от две зони на ниско атмосферно налягане в Северната част на Атлантическия океан и Източна Европа. И метеорологичната карта замязва на последната писмен знак от гръцката писменост - омега. 

Последиците са разнообразни - в Централна Европа да вземем за пример се настанява трайно топло и слънчево време, до момента в който в Западна и Южна - както в Испания, Гърция, България и Турция - се изливат неспирни дъждове. 

Когато хладният въздух от север се срещне с доста горещия въздух над Средиземноморието, както сега, водната пара дава спомагателна сила на зоната на ниско налягане, образуват се мощни стихии с значителни проливни превалявания. След дългото и горещо лято изсъхналите почви не могат да поемат тези водни маси. На някои места горските пожари са унищожили растителността, която би могла да им помогне. В резултат на това се стига до наводнения, свлачища и кални потоци. Метеоролозите следят сходни " блокади "  все по-често. 

Не може да се каже какъв брой време ще продължи

Обичайно областите с високо налягане се образуват наоколо до земята и по-късно се разсейват от западноветровото течение. Този развой обезпечава типичното за Централна Европа периодично повтаряне на слънце и дъжд с умерени температури. Феноменът " Омега " не може да бъде обвързван непосредствено с климатичните промени, само че някои последствия от него - като интензивните превалявания и техния размер - могат да бъдат мощно повлияни от тях.

Трудно е да се планува какъв брой дълго ще продължи този феномен. Прогнозите за идващите дни в Югоизточна Европа са мрачни: едвам първоначално или средата на идната седмица атлантическите низини могат още веднъж да променят времето над Централна Европа.

Александър Фройнд,

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР